Možete ih služiti kao predjelo, grickalice ili kako Vi odlučite
Potrebno:
Testo:
- 500g brašna
- 3 kašike masti
- 1 kašika margarina
- 1 dl vode
- 1 kašika soli
- 1 kašika šećera
- 1 jaje i 1 belance
Slani fil:
- 1,5 glavice luka
- sir
- 2 kobasice
- malo origana
Slatki fil:
- jabuke
- limunovog soka od pola limuna
- 4 kašike šećera
- suvog groždja po ukusu
- 1/2 kašičice cimeta
Karamel fil:
- 1/2 limuna
- šećer
- margarin
- sok od 1 pomorandže
Priprema:
Zagrejati rernu na 180oC. U posudu izmrviti margarin. Dodati mu vodu, šećer, so i brašno. Mesiti testo dok se ne dobije glatka smesa. Ostaviti da odstoji 1h. Za ovo vreme pripremiti slatki i slani fil. Izvaditi testo i razvući ga na debljinu od 3mm. Uzeti šolju i iseći krugove iz testa. Jednu polovinu kruga puniti smesom, a drugom polovinom prekriti i pritisnuti krajeve viljuškom. Peći 20 minuta.
Slani fil: U posudu dodati iseckan luk, kobasice i izrendati sir. Smesu umešati i posuti origano.
Slatki fil: Izrendati jabuke i dodati šećer i suvo grožđe. Posuti cimet i preliti limunovim sokom.
Ispečene slatke empanade preliti karamel filom.
Karamel fil: Rastopiti šećer i njemu dodati sok od limuna i margarin i dobro umešati. Potom dodati sok od pomorandže, dobro umešati i ostaviti da se ohladi.
Napomena: Slatke empanade služiti hladne, dok slane empanade sližiti dok su tople. Slatki i slani fil možete praviti od sastojaka po ukusu.
Prijatno!
2 коментара:
Au, fenomenalno
Hvala! :)
Постави коментар