Spas od vrućina! Prava sezonska torta. :)
Potrebno:
150g kvalitetne mlečne čokolade
1 kašičica praška za pecivo
140g šećera
175g brašna
3 velika jaja
3 kašike mleka
1 ispasirana banana
140g putera
Za fil:
400g višanja ili trešanja
150ml kisele pavlake
200g bele čokolade
Priprema:
Zagrejati rernu na 160C. Podmazati dva pleha širine po 20cm.
Stavite brašno, prašak za pecivo i šećer u veliku posudu za mešenje. Napravite rupu u centru i dodajte jaja, mleko i maslac (maslac mora da bude omekšan, kako bi se smesa sjednila). Mutiti mikserom 2 minuta ili gnječiti drvenom kašikom 3 minuta. Izrendanu čokoladu dodati u smesu zajedno sa ispasiranom bananom. Ravnomerno podeliti smesu u dva pleha i lepo oblikovati po vrhu da ne bude neravnina. Peći 25-30 minuta dok ne počnu da se odvajaju od ivica. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi u plehu 5 minuta. Potom izvaditi podloge iz plehova i ostaviti da se ohlade oko 1h.
U šerpicu izlomiti belu čokoladu. Postaviti šerpu na drugu šerpu u kojoj se nalazi vruća voda koja nije proključala. Kuvati dok se čokolada ne istopi. Ostaviti da se ohladi 5-6 minuta.
Umakati 200g višanja u čokoladu tako da im jedna polovina bude prekrivena čokoladom, a druga ne. Odložiti višnje na tanjir prekriven folijom.
Umešati pavlaku sa ostatkom čokolade. Ostavite da se ohladi oko 5 minuta. Polovinu fila preneti u drugu posudu i u nju dodati iseckano 200g preostalih višanja.
Postavite jednu podlogu, preljte je filom sa iseckanim višnjama i potom preklopiti drugom podlogom. Fil koji je ostao u prvoj činiji premazati po vrhu i poredjati cele višnje koje ste prethodno potapali delimično u čokoladu. Ostaviti da se ohladi.
Napomena: Torta je najukusnija ako se jede istog dana.
Prijatno!
0 коментара:
Постави коментар