Icon Icon

Ruska salata

Veoma ukusna salata, lepa na oči i puna šarenila. Najviše se sprema za vreme velikih praznika i slava. Obavezno probajte. 


Potrebno: 
  • 500g šunke
  • 5 kuvanih jaja
  • 500g šargarepe
  • 500g krompira
  • 500g graška
  • 500g kiselih krastavčića (kornišona)
  • 500g majoneza
  • soli po ukusu

Priprema:

Prokuvati šaragarepu, grašak i krompir. Iseckati na sitne kockice sve sastojke i zatim ih pomešati u posudu u kojoj ćete držati salatu.  Dodati majonez, posoliti po ukusu i sve dobro izmešati. Odlična je da se služi uz predjelo. Uživajte

Napomena: U koliko smatrate da je previše majoneza, Vi slobodno stavite manje. 



Prijatno! 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 коментара:

Unknown је рекао...

Прича о Руској салати у верзији како су је спремале моја мајка Оливера Галић, и њене три сестре, стара је у нашој породици већ више од 80 година, а разлог зашто вам пишем овај коментар, је што се по једном састојку битно разликује од постојећих рецепата и далеко је најукуснија салата коју сам ја, али и сви моји пријатељи и школски другови икада јео. Моја мајке и њене сестре су, у добром маниру богатијих српских домаћина с почетка прошлог века, похађале Француски католички интернат, како би научиле језике и стекле Европско знање и образовање. Можда је рецепт одатле, имајући у виду оригинално фракнофонско порекло ове салате (Оливиер салата), али такође је могуће и да су га добиле од рускиње племићког порекла, избеглице Царске Русије, која им је била комшиница у Скопљу, но то не знам поуздано. Сви модерни рецепти за ову салату дају салату којој у извесној мери недостаје пикантност и нешто што ће повезати компоненте на својствен и препознатљив начин. Свакако су винско сирће, маслиново уље, сенф и бибер, као основа веома важни, али ко ће данас сам правити мајонез, као што га је моја мајке правила. Уместо тога куповни мајонез је сасвим одговарајући, ако се у њега дода мало сенфа, врло мало бибера и можда лимуновог сока. За квалитет салате веома су важни кисели крастваци, који би требало да буду прављени по старинском рецепту усољавањем са мало алкохолног сирћета како би били ферментисани (тада мало пожуте), а не само стрпани у сирће са гомилом зачина и мало соли, тј. конезервисани. Ако сте стварно перфекциониста, куповне киселе крастваце оперите, ставите у теглу, прелите посољеном водом (нешто мање него за кишељење купуса) загрејаном на око 55-60 С са мало сирћета и за неколико дана ће бити далеко укуснији. Ја користим замрзнуто поврће за руску салату и сасвим је прихватљиво. За једно паковање смрзнутог поврћа купујем 6 шнитова прашке шунке сечене на машини дебљине 5 мм, 6 шнитова 5 мм дебеле пршуте и додајем ситно сецкано кувано пилеће месо по жељи. У скувано и потпуно охлађено и исцеђено поврће додајем исецкану шунку и пршуту, додајем пилеће комадиће, као и на коцкице исецкана 4 краставца који су претходно избодени и добро оцеђени. Ако су вам слани, дрђите их у води мало. Е сада долази главни састојак који разликује ову салату од других, а то су коцкице старог кашкаваља, Пиротског по мамином рецепту, а ја набављам Ливањски. Свакако сир мора бити пуномасан, сув и тврд стари кашкаваљ исецкан на коцкице око 5мм основе, као и све друго. Количина зависи од вас, али колико шунке, толико најмање и сира. Промешам добро све то без гњечења и додајем помало мајонеза који је умешан са мало сенфа и бибера (лимунов ско ако треба да се мало закисели). Количина мајонеза треба да буде таква да сваки комадић буде помало покривен (једино се грашак јасно види), али не превише, јер је онда мање укусно и постаје масно од мајонеза. Дакле, углавном мање од количине коју људи обично стављају.Покрити танким слојем мајонеза. Салата мора да одстоји у фрижидеру дан или два и тада постаје оно право. Украшавање по вољи, али маслинке и крастваци са мало шаргарепе лепо дођу као орнаменти. Пробајте и нећете се преварити. Сумњам да ћете икада правити другачије ову салату. Пријатно вам било.

Blog girl је рекао...

Hvala na Vašem komentaru. Iskreno, nikada se ne bih setila nekih od sastojaka. Svakako ću probati.

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...