Još jedan od divnih, narodnih recepata.
Potrebno:
Priprema:
Prosejati na dasci za mešenje kilogram brašna i od njega zamesiti testo kao za svaku pitu. Podeliti testo u jufke, pa ih ostaviti da se četvrt sata odmaraju. Zatim razvući koru na stolu, preko stolnjaka, otkinuti joj krajeve i malo je prosušiti. Razvučenu koru iseći na četvrtaste komade u veličini pleha u kome će se gibanica peći- Pažljivo koru prenositi na vreo štednjak i peći je i sa jedne i sa druge strane. Pečene kore stavljati na čist salvet, jednu preko druge. Kada su sve kore pečene, spremiti nadev.
Nadev za gibanicu - gužvaru spremiti na ovaj način: u veći sud staviti izdrobljeni sir, kajmak, 6 celih jaja, pa doliti toliko mleka koliko je potrebno da se dobije mlečna masa. U šerpu staviti mast da se istopi na štednjaku. Sud u kome će se gužvara peći dobro premazati mašću. Uzeti koru, umočiti je u ovu mlečnu masu, pa njome prekriti dno suda u kome će se gibanica peći. I druge kore zamakati u mlečnu masu, gužvati ih i ređati jednu do druge u plehu. Pošto je tako ispunjen ceo red ovim gužvanim korama, preliti ih dobro sa 2-3 kašike mlečne mase i mašću. Preko ovog reda zgužvanih kora staviti opet 2-3 kore jednu preko druge, pokvašene ali ne zgužvane. Ovako ponavljati dok se sud ne napuni do vrha. Gibanicu odzgo zaliti preostalom mlečnom masom, poprskati je brelom mašću, pa je peći u tpoloj pećnici na jedan sat pred ručak.
Potrebno:
- 1kg brašna
- sira
- kajmaka
- 6 celih jaja
- mleka
- masti
Priprema:
Prosejati na dasci za mešenje kilogram brašna i od njega zamesiti testo kao za svaku pitu. Podeliti testo u jufke, pa ih ostaviti da se četvrt sata odmaraju. Zatim razvući koru na stolu, preko stolnjaka, otkinuti joj krajeve i malo je prosušiti. Razvučenu koru iseći na četvrtaste komade u veličini pleha u kome će se gibanica peći- Pažljivo koru prenositi na vreo štednjak i peći je i sa jedne i sa druge strane. Pečene kore stavljati na čist salvet, jednu preko druge. Kada su sve kore pečene, spremiti nadev.
Nadev za gibanicu - gužvaru spremiti na ovaj način: u veći sud staviti izdrobljeni sir, kajmak, 6 celih jaja, pa doliti toliko mleka koliko je potrebno da se dobije mlečna masa. U šerpu staviti mast da se istopi na štednjaku. Sud u kome će se gužvara peći dobro premazati mašću. Uzeti koru, umočiti je u ovu mlečnu masu, pa njome prekriti dno suda u kome će se gibanica peći. I druge kore zamakati u mlečnu masu, gužvati ih i ređati jednu do druge u plehu. Pošto je tako ispunjen ceo red ovim gužvanim korama, preliti ih dobro sa 2-3 kašike mlečne mase i mašću. Preko ovog reda zgužvanih kora staviti opet 2-3 kore jednu preko druge, pokvašene ali ne zgužvane. Ovako ponavljati dok se sud ne napuni do vrha. Gibanicu odzgo zaliti preostalom mlečnom masom, poprskati je brelom mašću, pa je peći u tpoloj pećnici na jedan sat pred ručak.
Prijatno!
0 коментара:
Постави коментар