Icon Icon

Slavski kolač

Potrebno:

  • 1 kg pšeničnog brašna
  • osvećena vodica oko 6 dl
  • 20 gr svežeg kvasca

Priprema:

Kvasac izdrobiti i zamesiti sa malo vode i brašna da bude retko i sačekati da nadođe. Napraviti udubljenje u brašnu i sipati osvećenu vodicu. Ostaviti na toplo mesto da naraste. Premesiti ga tri puta i staviti u okruglu modlu, odnosno šerpu, tako da testo zauzme jednu polovinu zapremine šerpe. Kad testo udvostruči svoju zapreminu napraviti ukrase od testa bez kvasca (samo brašno i voda), razviti ga i od njega napraviti ukrase - grožđe, venčiće, ribu. klas pšenice i sl. Obavezno je u testo utisnuti slavsko slovo ili pečat. Onda ga pažljivo odvojiti nožem od ostalog testa i naneti na slavski kolač, tako što ćemo četiri figure staviti na četiri strane kolača u obliku krsta i petu figuru na sredinu. Kolač se izbuši bosiokom. Ako želite da  Vam kolač bude rumen pre nanošenja figura premažete ga sa kašičicom meda rastopljenog u pola šoljice vode. Kolač peci u zagrejanoj rerni na 250o C oko 10 min, a onda smanjiti na 150o C da se istišti oko 30 min. Kolač je gotov kada je pod rukama "lak" i kad se lupi rukom odozgo on odjekne.


Srećno spremanje!



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...