Potrebno:
- 135g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- pola kašičice soli
- 2 kašike šećera
- 130 ml mleka
- 1 veliko jaje ( umućkano u posebnoj činiji)
- 2 kašike istopljenog putera (ostaviti ga da se ohladi) ili maslinovog ulja
- malo ulja
Priprema:
Stavite brašno, prašak za pecivo, so i šećer u veliku posudu. U drugu posudu lagano umutiti mleko,ulje i jaje a zatim dodati istopljeni puter i sve ponovo promešati. Sadržaj iz druge posude dodati u veliku posudu i lagano gnječiti viljuškom sve dok se ne dobije testo. Sve grudvice će mešanjem polako nestati. Ostavite testo da odstoji nekoliko minuta. Stavite tiganj na ringlu, parče butera i zagrejte na srednjoj vatri. Sipajte smesu kutlačom u tiganj ( ako je tiganj veliki da može da prži dve palačinke slobodno dodajte duplu količinu smese u tiganj! ). Smesa će izgledati veoma gusta, ali takva treba da bude! Sačekajte da vrh palačinke počne da pušta mehuriće, a zatim je okrenite i kuvajte dok obe strane ne porumene. Palačinka treba da naraste 1cm. Ponovite princip sve dok ne iskoristite celu smesu. Poslužite uz javorov sirup ( ili neki drugi sirup ) i dodajte još butera ako želite!
Pripremanje ovog jela traje manje od 40 minuta! Prijatno!
1 коментара:
odlicne,porcija dovoljna za 2 osobe :)
Постави коментар