Budući da je divlja kupina trenutno aktuelna, odlučila sam da objavim proveren recept za kupinovo vino.
Potrebno:
- 3,5kg kupina
- 700g šećera
- 450g meda
Priprema:
Kupine oprati, izgnječiti i izmešati sa šećerom. Dobojenu kašu sipati u staklenu teglu, ostaviti prazan prostor od vrha u razmaku od nekoliko cm. Teglu pokriti gazom, zategnuti i vezati. Ostaviti na hladno mesto 10 dana. Nakon pomenutog perioda, procediti vino kroz gazu i dodati mu med. Ponovo sipati vino u tegle, zatvoriti gazom i ostaviti da stoji 7 dana. Vino ponovo procediti nakon 7 dana i postupak ponoviti još dva puta po 10 dana. Sipati vino u flaše. Flaše ostaviti otvorene i prekriti ih salvetom ili krpom. Flaše zatvoriti tek pošto se završi vrenje (oko 30 dana).
Napomena: vrenje je gotovo kada se prekine izdvajanje pene po površini flaše.
0 коментара:
Постави коментар