Potrebno:
- pola kašičice soli
- 100 g margarina
- par kašika hladne vode
- 600 g očišćenih jabuka
- 3 kasike oraha
- 3 kašike pšeničnog griza
- 1 kašika gustina
- 130 g šecera
- 1 kesica šecera u prahu
- 1 kašičica cimeta
- 450 g brašna
Priprema: Brašno posuti direktno po radnoj površini i dodati mu 30g šećera i so, pa sve lepo izmešati. Margarin iseckan na kockice dodati toj smesi. Zatim gnječiti smesu sve dok se ne pretvori u mrvice. Smesi dodavati kašike vode uz neprestano gnječenje (potrebno je dodavati kašiku po kašiku vode). Kada ste dobili jedinstvenu smesu podelite je u dve jufke u odnos 1:5. Jufke zatim staviti u kesu i odložiti u frižider na 30 minuta.
Nadev: Za nadev iseći jabuke, očistiti ih od semenki i izrendati. U drugu posudu pripremite drugu smesu tako što ćete pomešati orahe,cimet, vanilin šećer, gustin, šećer i pšenični griz.
Od veće jufke razvući koru i njome obložiti posudu u kojoj će se pita peći. Zatim dodati 2,5 kaščica suve smese, pa preko jabuke. Ponovo posuti suvu smesu, pa jabuke i sve dok ne potrošite sastojke.
Napomena: Suva smesa treba da bude na vrhu poslednjeg sloja.
Od manje jufke iseći trake širine 1cm i dužine kolika je posuda. Poredjati trakice po dužini, a zatim drugi sloj trakica poprečno prebaciti preko njih tj. isplesti mrežu. Zatim pitu premzati belancem. Rernu zagrejati na 250 ̊C. Pitu peći 10 minuta, a zatim smanjiti na 170 ̊C i peći još oko 45 minuta. Pečenu pitu posuti šećerom u prahu i služiti toplu.
Prijatno!
0 коментара:
Постави коментар