Za koru:
- 500 g brašna
- 200 g maslaca
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 1 kašika šećera
- 1,5 dl vode
Za fil:
- 1 kg jabuka
- 1 kesica cimeta
- 1 kašika prezli
- 2 kesice vanilin šećera
- 100 g šećera
Priprema:
Testo za koru
U posudu sipajte brašno, maslac, so, šećer i prašak za pecivo.
Izmešajte dobro, a onda postepeno dodajite vodu uz neprekidno mešanje.
Masa treba da se sjedini. Testo po potrebi umesite i rukama. Kada je
testo gotovo, podelite ga na dva jednaka dela. Napravite dve kugle.
Svaku kuglu uvijte u providnu foliju i ostavite u frižider oko 60 minuta
da se ohladi.
Fil
Očistite nakisele jabuke i isecite ih na male kockice. Ovako pripremljene
jabuke izmešajte sa cimetom, prezlama, šećerom i vaniln šećerom.
Izvadite testo iz frižidera. Stavite malo brašna na radnu površinu da
se ne lepi, pa razvucite testo. Testo treba razvući onoliko kolika je
širina okrugle tepsije. Donja kora treba da prelazi i dno i ivice pleha.
Pleh namažite uljem, a preko stavite malo brašna, pa ga razvucite svuda
da se kora ne bi lepila. Ostatak brašna istresite. Kada ste stavili
prvu koru onda stavljate fil od jabuka. Preko samog fila dodajte i
poneku kockicu maslaca radi lepšeg ukusa. Posle zatvorite sve gornjom
korom i spojite gornju i donju koru. Ako ostane neki višak testa na
spoju dve kore, isecite ga. Sada još razmutite jedno jaje, kao kad
pravite kajganu i premažite pitu. Pospite odozgo sa malo kristal šećera.
Pre pečenja na nekoliko mesta na piti napravite rupice viljuškom, da bi
se bolje ispekla. Pita treba da se peče oko 60 minuta u rerni koja je
prethodno zagrejana na 200°C.
Prijatno!
0 коментара:
Постави коментар